Portfolio












Ambulances rukken uit van Hoogeveen naar Serekunda. Tour du Gambia verbetert de zorg door apparatuur en ziekenauto’s naar kinderafdeling van Gambiaans ziekenhuis te brengen
Richard Koekkoek • 16 februari 2022, 12:52 • Hoogeveen
Het zestal start in november met hun uitdagende reis over land naar Gambia. Foto: Ilse Jutstra-Vos
Ab Peters, Bert Mulderij, Klaas Schaper, Marco Schonewille, Martin Jutstra en Maurice Veld hebben de hulpactie Tour du Gambia opgezet. Het zestal brengt een ambulance en een facilitair voertuig tjokvol met nieuwe medische apparatuur zoals bloeddrukmeters, echo-apparatuur en couveuses naar de kinderafdeling van het Kanifing General Hospital in Serekunda, Gambia. Het facilitaire voertuig wordt ook voor de bevoorrading van andere ziekenhuizen gebruikt. Daarnaast wordt er tevens een ambulance aan Riders For Health geschonken, die het ambulancevervoer in heel Gambia regelt.
Deze uitdagende reis van Hoogeveen naar Serekunda, de grootste stad van het kleinste land in Afrika, start in november 2022. Voor die tijd is er nog flink wat werk aan de winkel. Zo moet er onder meer nog heel wat geld worden ingezameld, meer dan 100.000 euro.
Marco Schonewille en Ab Peters, die collega’s zijn, vertellen enthousiast over het project, dat eigenlijk bij de koffieautomaat is ontstaan. Er volgde een mailtje naar Martin Jutstra, waarna het balletje is gaan rollen. Schonewille legt uit dat alle spullen persoonlijk worden overgedragen aan het Kanifing General Hospital. „Hoewel we niet zoals gevraagd door Kebba Manneh, chief executive officer van dit Gambiaanse ziekenhuis, 50 bedden kunnen meenemen, verwachten we als een soort Sinterklaas te worden onthaald”, zegt hij met een lach.
De meesten uit de groep komen al wat langer in Gambia en willen de schrijnende armoede in dit ontwikkelingsland, waar de kindersterfte zeer hoog en de gemiddelde levensverwachting slechts 53 jaar is, aanpakken. Patiënten moeten vaak lopend of per ezelskar een ziekenhuis zien te bereiken. Marco Schonewille is voorzitter van Stichting Onderwijs voor Gambia, Ab Peters is intensief betrokken bij grootschalige evenementen voor goede doelen zoals de Samenloop voor Hoop van het KWF en Martin Jutstra is voorzitter van de Hoogeveense Stichting S amen voor Gambia . De geldstromen van Tour du Gambia gaan via laatstgenoemde stichting, die al ruim tien jaar actief is in Gambia.
Situatie in en rond het ziekenhuis
Marco Schonewille maakt een levendige schets van hoe het eraan toegaat in veel Gambiaanse ziekenhuizen: „Serekunda is een grote area . Er zijn veel ziekenhuisjes met maar 20 bedden, maar daar worden dan wel 400 kinderen per maand geboren. Er is voor lang niet iedereen een bed. Goed werkende apparatuur is er veel te weinig. Als de dokter druk is, dan moeten de patiënten soms een dag wachten want men werkt niet op afspraak. Rond het ziekenhuis scharrelen geiten en kippen tussen de patiënten, het personeel en de bezoekers. De medische zorg in Gambia is drie keer niks. Wij moeten jaarlijks terugkomen, alleen al om reserveonderdelen mee te nemen. Voor je het weet bouwen ze een kapotte ambulance om tot een kippenhok.” Peters vult aan: „Mensen liggen ook buiten het ziekenhuis op de grond. Vaak kan er niet eens een echo worden gemaakt. Wij moeten de mensen in hun eigen land helpen en niet hier want dan worden ze toch niet gelukkig. Wij doen met Tour du Gambia eigenlijk iets wezenlijks.”
6 mannen, 6000 kilometer
De mannen glunderen al bij het vooruitzicht van deze ondernemende 6000 kilometer lange tocht met een humanitaire missie. De route gaat via Spanje, Marokko, de westelijke Sahara, Mauritanië en Senegal. In verband met mogelijke zandstormen, landmijnen en criminaliteit krijgt het zestal een gedeeltelijke escorte van een speciale unit aldaar. Tevens krijgen ze tips over een veilige route van een Rotary Club uit Zuid-Holland. Deze serviceclub rijdt dezelfde route namelijk een maand eerder. Ook volgen er adviezen waar veilig te parkeren en te overnachten. „Misschien slapen we wel op een brancard. We zullen de belettering van de ambulances moeten afplakken en de zwaailichten dienen onbruikbaar te zijn”, zegt Schonewille. Peters merkt op: „Ja, met één of twee kanariegele auto’s op pad is wel een dingetje.” De verblijfskosten worden overigens uit eigen middelen betaald.
Ongeveer 10.000 euro per maand
„Wij moeten ons netwerk aanboren om geld en materiaal bij elkaar te krijgen. De ambulances zijn in bestelling. Mercedesbussen zijn geschikt als ambulance en kunnen prima onderhouden worden in Gambia”, weet Peters. Zijn collega vervolgt: „In Nederland afgeschreven ambulances hebben na vier jaar een lage boekwaarde, maar zijn nog goed genoeg en betaalbaar. Wij doneren ook reserve-onderdelen zoals oliefilters.” Het totaal benodigde bedrag is 104.000 euro. Dit betekent dat er nog ongeveer 10.000 per maand opgehaald moet worden. Doneren kan via de website tourdugambia.nl.
Schonewille vertrouwt sterk op zijn netwerk: „Er is veel draagvlak in Hoogeveen voor Gambia, waarover al vaker is geschreven in de media.” Met een quasi-ernstig gezicht besluit hij: „En dan is er natuurlijk nog een prangende vraag: want hoe krijgen we onze droge worst al die grenzen over, want wij kunnen deze reis natuurlijk niet zonder!”
KOOP ABONNEMENTpring naar artikelinhoud.
Richard Koekkoek • 11 maart 2022Hoogeveen
Plusgroepen ondersteunen Hoogeveense scholen (5-13 maart is de week van de hoogbegaafdheid)
Deze week wordt landelijk de week van de hoogbegaafdheid gehouden. Het doel is om de kennis over dit onderwerp op een positieve manier te vergroten voor een breder publiek. Hilda Bralten is leerkracht van de plusgroepen van Stichting Bijeen, een overkoepelende organisatie van alle 13 openbare scholen in gemeente Hoogeveen. Zij gaf de Hoogeveensche Courant een inkijkje in haar werk.

Juf Hilda Bralten in haar plusklas bij obs het Spectrum. Foto: André Weima
Richard Koekkoek • 11 maart 2022, 20:24 • Hoogeveen
Juf Hilda Bralten heeft 45 meer- en hoogbegaafde leerlingen onder haar hoede die verdeeld zijn over drie klassen. Als hoogbegaafdheid niet tijdig onderkend wordt kan dit leiden tot onderpresteren. Een IQ van boven de 130 staat voor hoogbegaafd, een IQ van 100 is gemiddeld.